Ból głowy jest jedną z najbardziej tajemniczych dolegliwości. Neurolodzy winą za cierpienia migreników obarczają stres, nieprawidłowy, szybki styk życia, oraz oskarżane notorycznie przez wszystkich geny. Medycyna alternatywna znajduje sposób na to, by złagodzić przykry wpływ migreny na organizm. Jedzenie liści maruny (wrotyczy złocienia) jako dodatku do sałatek i zup, stosowane razem z kompresem z macierzanki piaskowej, zdecydowanie powinno poprawić sytuację osobę cierpiącej na nawracające, uciążliwe bóle głowy. Przy bólu głowy, w dniach, kiedy to ból atakuje najmocniej- w pierwszej fazie jego trwania, zaleca się jedzenie 2-3 ząbków dziennie w różnej postaci, jako dodatku oraz nawet jako- przegryzki! Imbir, stosowany na co dzień w krajach azjatyckich jest doskonałym lekarstwem przeciwmigrenowym. Jego prozdrowotne właściwości znane są już od tysiącleci, nie zawodzi również przy migrenie. Ważne, aby dostarczać go w dużej ilości np. w formie tabletki. Aby wspomóc leczenie migreny, należy spożywać produkty bogate w magnez. Pomoże w rozluźnieniu mięśni, co powinno wspomóc leczenie.