Daktyle to chlubni przedstawiciele bogatej rodziny bakalii, a jednocześnie jedni z najstarszych jej członków. Te słodkie owoce rosną na palmach daktylowych już od czasów prehistorycznych, jednak niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, jak wielkie posiadają bogactwo odżywcze, a nawet wszechstronne właściwości lecznicze. Daktyle składają się w znacznej mierze z bardzo łatwo przyswajalnych cukrów prostych, co czyni je idealną przekąską, potrafiącą dodać znacznie więcej energii, niż niejeden skomplikowany posiłek. Poza nimi zawierają też błonnik, witaminy A, B i C oraz liczne sole mineralne, między innymi wapnia i magnezu. Regularne jedzenie daktyli zapobiega podnoszeniu się poziomu złego cholesterolu, przez co bogata w nie dieta to świetna profilaktyka licznych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym też miażdżycy, zawału czy udaru. Jako naturalne źródło antyoksydantów, mogą wpływać na poprawianie odporności organizmu i chronić go nie tylko przed skomplikowanymi chorobami, ale także sezonowymi infekcjami.