Gdy chcesz zachować szczupłą sylwetkę lub zgubić zbędne kilogramy, jedz błonnik Jest to składnik odżywczy, pochodzenia roślinnego. Nie jest on trawiony, ani wchłaniany do organizmu. Ludzki organizm w całości go wydala. Jednakże, jego przyjmowanie, daje wiele korzyści. Błonnik pozwala na wchłanianie wody, powodując uczucie sytości. Specjaliści przekonują, że aby odchudzanie było skuteczne, należy jeść około 30 gramów błonnika dziennie. Jego przyjmowanie skutecznie zapobiega zaparciom, oraz reguluje perystaltykę jelit. Jest bardzo dużo produktów bogatych w błonnik. Przede wszystkim kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe, warzywa strączkowe, owoce i otręby. Ważna jest, aby produkty z zawartością błonnika, popijać dużą ilością wody. Liczba chorób cywilizacyjnych, na które jesteśmy podatni jest ogromna. Otyłość, miażdżyca, choroby serca. Gdy chcemy zminimalizować ryzyko tych chorób, należy spożywać produkty z błonnikiem kilka razy w tygodniu. Tak niewiele potrzeba, by cieszyć się zdrowiem przez długie lata.