W czasach mody na zdrowie dużą popularność zyskały produkty „zielone”. Po herbacie, przyszedł czas na kawę oraz na zielony jęczmień. Wątek zielonej kawy jest poruszany przy okazji tematów związanych zarówno z urodą, jak i z kuchnią. Zwolennicy niepalonej kawy przekonują o jej właściwościach antyoksydacyjnych oraz aktywnym działaniu przy odchudzaniu. Rzeczywiście kawa nie poddawana procesowi palenia zawiera kwas chlorogenowy, który pomaga w wolniejszym wchłanianiu się cukru do organizmu. Kwas ten znajduje się także w innych zielony produktach, jak karczochy, liście kakaowca, czarne jagody czy nawet surowe ziemniaki. Dzięki temu organizm do procesów metabolizmu zmuszony jest zamiast cukrów pobierać tłuszcze. Zielona kawa nie jest i nie może być traktowana jako rodzaj diety. Jest ona suplementem, który wspomaga organizmu w walce z otyłością. Zielona kawa zawiera również dawkę kofeiny, więc może być alternatywą dla „małej czarnej”. Ma łagodny smak i charakterystyczny aromat. Niestety ma też specyficzny posmak, co sprawia, że nie wszyscy są jej entuzjastami.