Długo rozpisywać się można o negatywnym wpływie tak popularnego w różnych formach cukru białego. Mimo to jego obecność w domowych kuchniach jak i dietach wydaje się pozostawać wciąż na niebezpiecznym dla ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa poziomie. Cukry są oczywiście głównym składnikiem, jaki wprowadzany do ciała pozwala mu funkcjonować. Ale te, które znajdują się w wielu cukierniczkach często mają wręcz odmienny wpływ. Żeby się go pozbyć, najbezpieczniej jest poszukać zdrowszych i często smaczniejszych zamienników. Szybko da się do nich przyzwyczaić, a skutki tego będą plusować przez całe życie! Warto zamiast po białą łyżeczkę sięgnąć po łyżeczkę złotą, pełną naturalnego miodu, który co prawda zawiera więcej kalorii, ale ma też w sobie minerały i enzymy, które nie chwieją równowagi organizmu. Innym zastępstwem jest syrop klonowy, mający zastosowanie w wielu miejscach, w którym króluje cukier biały. Warto też sięgnąć po naturalne słodkości – owoce, nawet te suszone. Oprócz przyjemnego smaku mają w sobie błonnik.