Słońce świeci, jest czerwiec, a to znaczy, że sezon truskawkowy kwitnie pełną parą. Te czerwone, kropkowane owoce mają swoich zwolenników wszędzie. W końcu kto oparłby się orzeźwiającemu, truskawkowemu koktajlowi lub mieniącej się na szczycie torcika połówce truskawki? A poza tym, że są to owoce smaczne, mają też wiele korzystnych dla organizmu składników. Są idealnym wyborem dla osób, które próbują schudnąć, choć w tym wypadku lepiej, żeby obyło się bez torcika, ponieważ zawarte w nich pektyny wspomagają pracę jelit i regulują trawienie, co przekłada się na szybszą przemianę materii. Poza tym są bardzo nisko kaloryczne, więc można pałaszować je bez żadnych obaw! Oprócz pomocy przy zrzucaniu kilogramów, truskawki oferują bardzo korzystne warunki sercu, co ludzie wiedzieli już dawno temu, a co zostało potwierdzone także naukowo. Jedzenie ich zwiększa opór przy wchłanianiu tłuszczu i obniża poziom cholesterolu, a pomimo tego, że zawierają cukry, w odpowiednich ilościach są niegroźne dla cukrzyków.