Sformułowanie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, jaki spożywa się w ciągu dnia, stało się w pewnym stopniu obiegowym sloganem. Pozornie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że regularne przyjmowanie wartościowych produktów spożywczych warunkuje właściwe funkcjonowanie całego organizmu, jednak w ferworze codziennych obowiązków i porannego pośpiechu łatwo nieraz o rezygnację ze zjedzenia śniadania. Tymczasem to właśnie to, jak rozpocznie się każdy dzień, wpływa na jego ostateczny kształt. Pożywne i smaczne śniadanie to gwarancja nabrania sił na nadchodzące wyzwania. Jedzenie po przebudzeniu polepsza także samopoczucie, przyczyniając się do obniżenia poziomu hormonu stresu. Aby jednak osiągnąć jak najlepszy efekt wypada rozważnie dobierać składniki śniadania: powinna składać się na nie żywność zasobna przede wszystkim w białko, witaminy i cenne mikroelementy. Niebezpiecznym mitem jest opinia, że obfite jedzenie rano może źle wpłynąć na figurę – to właśnie konkretne śniadanie zagwarantuje, że głód nie powróci wieczorem, kiedy jest bardziej niebezpieczny dla dobrej linii.