Może ci się to podobać lub nie, ale niektórzy z nas są w stanie przetrwać dzień bez osładzania sobie życia. Właściwie, co jest w tym takiego niezwykłego, przecież każdy z nas mógłby przestać spożywać cukier w dowolnym momencie. Prawda? Raczej nie. Wygląda na to, że nasze pragnienie by pakować w siebie notorycznie cukier może wcale nie być jedynie miłym zastrzykiem energii jak nam się wydawało. Eksperci wierzą, że możemy być poważnie uzależnieni od cukru. Francuscy naukowcy odkryli, że badane szczury wybierały cukier zamiast kokainy, nawet wtedy kiedy były od niej uzależnione. Spekulowali, że receptory odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku u ssaków są naturalnie zaadaptowane do wysokiego natężenia słodkich smaków. Niepokojące w takim wypadku wydaje sie być to, że intensywna stymulacja tych receptorów poprzez dietę, która w naszych czasach jest niesamowicie bogata w cukry musi wysyłać olbrzymie ilości sygnałów nagrody do mózgu, co potencjalnie skutkuje przeciążeniem mechanizmu samokontroli i prowadzi do uzależnienia.