Woda smakowa zrobiła ostatnio furorę na rynku stając się obok tradycyjnej wody mineralnej jedną z najczęściej wybieranych przez konsumentów. Mamy do wyboru wodę smakowa gazowaną lub nie, o smakach niemal każdego owocu, a także specjalne wody smakowe w wydaniach dla dzieci lub nawet niemowląt. Popularność tego typu wody nie powinna dziwić – jest atrakcyjniejsza smakowo. Czy jednak warto po nią sięgać? Czy jest zdrowa? Otóż w przeważającej liczbie przypadków nie. Smak dodawany do wody jest w sposób sztuczny, nawet jeśli znajduje się w niej także sok (a oto nie jest łatwo). Pijemy więc wodę z dodatkiem chemii. Zyskujemy ciekawy smak, a dodajemy sobie kalorii, niepotrzebnego cukru i całą masę chemii. By się o tym przekonać, wystarczy porównać etykiety naturalnej wody mineralnej oraz wody smakowej, nawet tej samej marki. Jak więc dokonać tego, by wilk był syty i owca cała? Co sprawić, by woda nam smakowała? Najlepiej jeśli przygotujemy ją samodzielnie. Wystarczy odrobinę soku lub całe owoce dodać do dzbanka z wodą. Smak świetnie uzupełnią zioła.