Czarnuszka- to niepozorna roślinka o aromatycznym, korzennym zapachu rosnąca dziko na południu Europy. Ludzie żyjący za czasów faraona uważali, że czarnuszka nie potrafi wyleczyć człowieka tylko ze śmierci. Roślina ta jest stosowana jako przyprawa. Olej z czarnuszki w połączeniu ze świeżym, ciemnym pieczywem smakuje wprost kosmicznie. Ludzie zażywający duże ilości leków, stosując spożywając regularnie czarnuszkę chronią swoją wątrobę przed toksycznym ich działaniem. Roślina ta jest zalecana przy wszelkich kłopotach żołądkowych, szczególnie przy wrzodach. Pomaga cukrzykom i osobom z podwyższonym cholesterolem. Czarnuszka jest również źródłem witamin: A, E, F, B1, B3, biotyny i licznych związków mineralnych. Taka bomba witaminowa nie mogła wprowadzić zamieszania w przemysł kosmetyczny; reguluje układ hormonalny przez co sprzyja osobom, które mają problemy z trądzikiem i tłustą cerą, skóra twarzy przy stosowaniu czarnuszki, wolniej się starzeje i lepiej radzi sobie z promieniami UV. Olej świetnie radzi sobie nawet…z oziębłością w alkowie. Warto się nią zainteresować? Oczywiście!