Wiele osób ma kłopot z niskim poziomem żelaza. Szczególnie ten fakt dotyczy kobiet, które w wyniku krwawych miesiączek muszą mierzyć się z niską wartością tego parametru. Najczęściej ta kwestia wychodzi po wykonaniu badań, choć tak naprawdę kobiety dużo wcześniej zdają sobie z tego sprawę. Brak odpowiedniej wartości żelaza często przekłada się na niską wartość hemoglobiny. To zaś z kolei oznacza anemię, która sprawia, że czujemy się zmęczeni, senni i mamy zadyszkę w czasie wykonywania najprostszych aktywności fizycznych. Na szczęście, każdy z nas może domowymi sposobami powalczyć o lepsze wyniki tego parametru i zatroszczyć się o własne zdrowie. Wszystko dzięki odpowiedniej diecie. Co powinny jadać osoby, które mają takie kłopoty? Przede wszystkim wątróbkę wołową, która ma duże zawartości żelaza i bardzo dobrze wchłania się (szczególnie w obecności witaminy C). Poza tym, warto też pić sok z buraków i jeść dużo szpinaku, który może być naprawdę dobrym uzupełnieniem wielu pysznych i zdrowych dań.