Jabłko – ten jakże powszechny, popularny i często jedzony owoc jest jednocześnie bardzo niedoceniany. Zjadanie już jednego jabłka dziennie może mieć zbawienny wpływ na zdrowie, wygląd oraz dobre samopoczucie. Jabłka są smaczne, tanie i niskokaloryczne. Zawierają błonnik, powodują więc uczucie sytości i pozwalają oszukać głód. Oczyszczają nasz organizm z substancji szkodliwych i toksycznych dzięki zawartości pektyn – „wymiatają” one z organizmu resztki pokarmowe i regulują florę bakteryjną jelit. Działają również bardzo skutecznie przeciw zaparciom. Jabłka zawierają zasadowe sole mineralne, dzięki czemu odkwaszają organizm. Są źródłem potasu i żelaza – które zapobiega anemii. Mają również w składzie duże ilości witaminy C, która zapewnia młody i zdrowy wygląd cery i pomaga w gojeniu się ran oraz przeciwdziałaniu infekcjom. Jabłka mają właściwości przeciwzapalne. Najbogatsze w wartościowe składniki i witaminy są jabłka niepoddawane obróbce termicznej, spożywane na surowo wraz z otaczającą owoc skórką.