Enzymy tworzą życie. Są obecne w każdym żywym liściu i stanowią podstawę wszystkiego, co żyje. Jeśli zabraknie ich w Twojej diecie, Twój organizm nie będzie budować komórek, a potrzebuje ich sporo, bo ciągle się odnawia. Dostarczanie organizmowi dużej ilości enzymów w pożywieniu, chroni Twoje tkanki przed szybszym zużyciem! Nie bez powodu inna nazwa enzymów, to biokatalizatory, to one zarządzają procesami biochemicznymi w organizmach żywych. Dzięki zjadaniu surowych pokarmów wspomagamy nasz układ trawienny, w tym, aby strawił wszystko, co jemy. Jeśli gotujesz i smażysz warzywa, enzymy, które są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury, po prostu- znikają. Żywność oferowana nam w puszkach i ta, która była podlegana różnym sztucznym procesom, aby wydłużyć jej czas zdatności do spożycia, jest żywnością, która nie zawiera w sobie żadnych biotwórczych składników. To właśnie enzymy dostarczają organizmowi sił witalnych. Badania wykazały, że jeśli będziemy dostarczać organizmowi tylko przetworzone produkty, kolejne pokolenia będą chorowały na choroby zwyrodnieniowe. Skuś się na surówkę.