Czy zwracamy się w kierunku sposobu odżywiania się naszych przodków? Trend i szum jaki powstał wokół diety jaskiniowca, zwłaszcza w ostatnich latach może wskazywać, że tak w istocie jest. Przestrzeganie diety jest w zasadzie bardzo proste. Osoby, które się na nią zdecydowały mogą spożywać jedynie to, co znajdowało się w diecie człowieka paleolitycznego. Wyznawcy paleo wierzą w to, że ludzkie ciało jest lepiej przystosowane do tego typu diety niż do współczesnej, która pojawiła się wraz z rozwojem rolnictwa. Rolnictwo doprowadziło do zmian w naszej diecie poprzez wprowadzenie nabiału, zbóż i roślin strączkowych, które stały się dodatkiem do naszej podstawowej diety. Ta relatywnie późna i nagła zmiana diety, według pewnych teorii nie zostawiła naszym ciałom czasu na adaptację. Wierzy się, że ta dysharmonia jest czynnikiem, który przyczynił się do rozpowszechnienia otyłości, cukrzycy i chorób serca. Sama dieta składa się głównie z chudego mięsa, ryb, owoców, warzyw, orzechów i nasion czyli pożywienia, które nasi przodkowie byli w stanie upolować lub zebrać.