Cukier to biała śmierć, podobnie jak sól, na którą narzekamy i mówimy, że jej nadmiar zabija. Cukier podnosi poziom insuliny w naszej krwi co niezłe spustoszenie robi w naszym ciele. Niemniej na rynku istnieją jego zamienniki. Niektóre zdrowe, niektóre niekoniecznie. I tak na przykład cukier trzcinowy lub brązowy wcale nie jest taki dobry i super. Dobrze, jest to lepsza alternatywa niż biały, ale efekt jest podobny. Nie ma sensu więc tego jeść/pić/spożywać. A już nie mówiąc o słodzikach, które nie mają kalorii, ale są okropnie trujące i szkodliwe, czasem bardziej niż sam cukier. Ich składniki niszczą nasze komórki w organizmie, co nie jest zdrowe. Poza tym są też zdrowe zamienniki. Ksylitol, miód czy syrop klonowy. Wszystko pozyskiwane z naturalnych składników np. buraków. Dobrze, jest to lepsza alternatywa niż biały, ale efekt jest podobny. Nie ma sensu więc tego jeść/pić/spożywać. Kiedy wiesz, że jadasz cukier to go rzuć. Niemniej na rynku istnieją jego zamienniki. Dlatego porzućmy cukier i jego zamienniki.