Jeżeli chodzi o spożywanie makaronu, Polacy prędko nie dościgną Włochów. Statystyczny Włoch zjada rocznie około 30 kilogramów makaronu! Polak zaledwie 6 kg. U wielu osób panuje przekonanie, że makaron mocno wpływa na zaokrąglanie się sylwetki. Nic bardziej mylnego. Makaron to znakomite źródło węglowodanów. Trzeba tylko wiedzieć z czym go podawać. To, co najbardziej wpływa na złą opinię, w temacie niekorzystnego wpływu makaronu, to fakt, że jest on bardzo często podawany z tłustymi sosami i innymi dodatkami. Takie połączenia z pewnością odbiją się na naszej sylwetce. Makaron przyrządzany np. ze szpinakiem czy spożywany bez żadnych dodatków, znakomicie uzupełni dzienne zapotrzebowanie na węglowodany. Do wyboru jest wiele gatunków makaronu, z czego najbardziej wartościowymi są makarony razowe i orkiszowe. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo, makaron orkiszowy nie zawiera glutenu. Są powszechnie dostępne w sklepach, a ich cena jest niska. Wybierzmy ulubiony makaron i nie bójmy się o dodatkowe kilogramy. Smacznego!