O czekoladzie rozmawia się często i chyba nie ma kogoś, kto jej nie lubi. Jednak kłócimy się wciąż co do tego, czy jest zdrowa, czy lepiej jej unikać? Na początku zadeklarujemy, że jesteśmy ogromnymi fanami, jeśli tak można rzec, czekolady. Ma ona ogrom wartościowych składników i właściwości, które są dla nas niezbędne. By jednak w pełni z tego korzystać, trzeba pamiętać, by z czekoladą nie przesadzić. Każdy produkt żywnościowy, szczególnie jeśli jest słodki i kaloryczny, nie powinien być spożywany w nadmiarze. Czekolada wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i czyni nas radośniejszymi, dlatego też warto sięgać po nią regularnie. Regularnie to nie oznacza w dużych ilościach – jeszcze raz to podkreślamy. Ważna jest także jakość czekolady. Po tę najtańszą, która okazuje się jedynie wyrobem czekoladopodobnym, w ogóle nie warto sięgać. Najlepiej czytać etykiety i zwracać uwagę na udział procentowy kakaa lub miazgi kakaowej (zależnie od gatunku czekolady). Gdy jesteśmy świadomymi konsumentami, czekolada na pewno nam nie zaszkodzi.