Zielone koktajle stały się ostatnio bardzo modne wśród promotorów zdrowego żywienia czy trenerów personalnych. Czy faktycznie są one tak zdrowe, za jakie uchodzą? Przede wszystkim dużo zależy od rodzaju i jakości składników użytych do ich przygotowania. Warto zatem sięgnąć po składniki takie jak jarmuż, szpinak, pietruszka, kiwi czy rukola. Są one bogate nie tylko witaminy, ale i minerały. Zielone koktajle sporządzone z takich warzyw i owoców są cennym źródłem tak potrzebnych antyoksydantów. Stanowią także zdrową alternatywę dla tradycyjnych śniadań składających się z białego pieczywa czy smażonych produktów. Przy przygotowywaniu zielonych koktajli można popełnić jednak kilka błędów, które sprawią, że przygotowany napój straci na swojej wartości. Pamiętaj więc, że zielone koktajle należy spożywać na śniadanie lub pomiędzy kolejnymi posiłkami i to bezpośrednio po ich przygotowaniu. Zielone koktajle powinny być też pite małymi łykami, aby witaminy i minerały w nich zawarte, mogły się sukcesywnie wchłaniać.