W artykułach spożywczych można znaleźć wiele składników, które mają działania lecznicze. Może to być kurkuma, ocet jabłkowy itd. W tym artykule zostanie opisana Piperyna. Najpierw należy zastanowić się co to takiego. To tak zwany alkaloid, który występuje w pieprzu czarnym. W tym składniku odpowiada za jego ostry, piekący smak. Obecnie jednak ma on zastosowanie także w medycynie. Dlatego też można go spotkać w różnych suplementach diety jako środek wspomagający odchudzanie. Do głównych zadań tego składnika należy poprawa i przyspieszanie procesu trawienia. Ponadto hamuje apetyt na słodycze oraz najważniejsze to pomaga spalać tłuszcz. Piperyna jest polecana zarówno sportowcom jak i osobom, które uprawiają sport amatorski, dla zdrowia. Jak należy ją dawkować? Ogólnie przyjęta dawka wynosi od 5 do 10 mg. Najlepiej stosować ją 1-2 razy dziennie. Wtedy efekty będą widoczne jak będzie to działo się regularnie. Jednak nie należy z tym przesadzać. Powinno się robić co jakiś czas przerwy w stosowaniu. Wszystko trzeba robić z umiarem.