Coraz więcej ludzi skarży się na boleści i biegunkę po wypiciu krowiego mleka. W Polsce jest to problem dręczący 30% osób, natomiast w Azji prawie 100%. Laktoza jest cukrem, którego niekoniecznie toleruje nasz układ trawienny. Jelito cienkie powinno zawierać laktazę, która trawi laktozę. Zmniejszona jej aktywność może być uwarunkowana przez geny lub przez uszkodzenie błony śluzowej w jelicie. Na ten problem jest jedna rada: nie zażywać produktów zawierający laktozę, czyli: mleka: krowiego, koziego i owczego, jogurtów, kefirów, maślanek, serów, lodów i śmietanek do kawy. Ssaki tracą zdolność trawienia laktozy po zaprzestaniu pobierania mleka od matki. Na nietolerancję może wskazać: obecność wodoru w wydychanym powietrzu, poziom glukozy we krwi. Nietolerancję laktozy wykrywa się też w moczu, podając pacjentowi przed badaniem laktozę z etanolem. Stosuje się również metody inwazyjne, jednak ze względu na duże koszty, są to rzadkie przypadki. Dieta pomocna przy dolegliwościach związanych z nietolerancją laktozy powinna być bogata w wapń.