Lato to okres, w którym wielu ludzi spotyka się przy grillu. Grillowane potrawy są niesamowicie smaczne, a sam ich zapach powoduje cudowne doznania. Pozostaje pytanie czy potrawy z grilla są zdrowe? Wszystko zależy od tego jakie potrawy będziemy grillować. Gdy mamy ochotę na mięso, starajmy się wybierać tzw. mięso białe, czyli kurczak, indyk oraz ryby. Chuda wołowina także będzie dobra. W trakcie grillowania nie zapominajmy o warzywach. Pomimo tego, że grillowane warzywa, na ruszcie tracą dużo witamin, to i tak warto po nie sięgać. Grillowana papryka czy pomidory, będą znakomitym dodatkiem do mięsa. Podczas grillowania pamiętajmy o higienie. Dokładne mycie mięsa, mycie rąk i używanie plastikowych tacek, to podstawa, gdy chcemy uniknąć poważnego zatrucia. Dbajmy także o to, aby surowe mięso nie było zbyt długo narażone na działanie słońca. Grill bardzo często nie może odbyć się bez alkoholu. Miejmy jednak na uwadze, że tłuste potrawy w połączeniu z piwem, to ogromne obciążenie dla wątroby. Pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi. Najważniejsze jest zachowanie umiaru.