Kwas foliowy to jedna z witamin należących do grupy B. Jest on bardzo ważnym składnikiem codziennej diety, niestety ze względu na swą nietrwałość trudno jest go dostarczyć organizmowi w odpowiednich ilościach. Kwas foliowy jest jasnożółtą substancją, która łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz ulega degradacji pod wpływem wysokiej temperatury. Nasz organizm niestety nie potrafi sam wytwarzać tej substancji, dlatego ważne jest aby codziennie spożywać pełnowartościowe produkty z jego zawartością. W ciele człowieka kwas foliowy pełni bardzo ważne funkcje. Między innymi reguluje gospodarkę hormonalną i pomaga w wytwarzaniu serotoniny. Dodatkowo jest jednym ze składników budulcowych czerwonych krwinek. Zwiększenie zapotrzebowania na kwas foliowy drastycznie wzrasta podczas ciąży. Zaleca się, aby kobieta przynajmniej trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę wspomagała organizm odpowiednią suplementacją diety zawierającą kwas foliowy. Dzięki temu układ nerwowy poczętego dziecka będzie się rozwijać w sposób prawidłowy.