Koktajl błonnikowy zwany też Słoneckiego posiada ochronę przed drobnoustrojami i robakami, a zarazem dostarcza energii i substancji odżywczych. Do przygotowania potrzebne są niełuskane pestki dyni, niełuskane pestki słonecznika, siemię lniane, warzywa i miód lub owoce. Ważne jest by nasiona były żywe, tzn. miały zdolność kiełkowania. Trzeba jednak uważać na wysoką temperaturę, ponieważ część substancji ulega zniszczeniu, a pozostała utlenianiu. Sporządzamy proszek w młynku do kawy z niełuskanych pestek dyni, słonecznika oraz z siemienia lnianego. Przy zaparciach stosujemy większą ilość siemienia lnianego. Przy biegunkach zwiększamy natomiast ilość niełuskanych pestek dyni. Do koktajli można również dodać orzechy laskowe oraz nasiona ostropestu, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie wątroby. Powstały proszek dodajemy do blendera, zalewamy niewielką ilością wody i dodajemy do smaku miód lub warzywa. Wszystko miksujemy przez około minutę na gładką masę. Do posłodzenia napoju możemy również użyć owoców zamiast miodu. Koktajl należy wypić jak najszybciej po przygotowaniu.