Fasolka szparagowa to kuzynka zwykłej fasoli: posiadająca charakterystyczne, smukłe strąki w kolorach żółtym lub zielonym. Podobnie jak pozostałe odmiany fasoli, pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy zawitała już w XVI wieku i można w tym upatrywać ogromne szczęście, bowiem jej właściwości odżywcze i lecznicze są nieocenione. Fasolka jest świetnym źródłem białka i łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin A, B, C i K. Jest bogata także w takie minerały jak wapń, fosfor, magnez czy potas. Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego, powinna wchodzić w skład diety kobiet ciężarnych. Każdemu smakoszowi warzywo to odwdzięczy się zaś poprawieniem funkcjonowania układu pokarmowego i moczowego, a także wzmocnieniem systemu odpornościowego. Sekret tak wszechstronnego i dobroczynnego działania fasolki tkwi w tym, że przyspiesza ona detoksykację organizmu. Spożywanie fasolki szparagowej jest zalecane także cukrzykom – z uwagi na to, że taki posiłek nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.