Biała herbata nie należy do najbardziej popularnych w Polsce. Wyróżnia się przede wszystkim delikatnym smakiem, który odróżnia ją od tradycyjnej, czarnej herbaty. Jednocześnie jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych spowodowanych dużą zawartością polifenoli. Ten gatunek produkowany jest z młodych liści i pąków herbaty chińskiej, które następnie przechodzą ograniczoną do minimum obróbkę. Nie jest poddawany fermentacji. W efekcie obróbki powstają liście o jasnozielonym lub słomkowym kolorze. Herbarta biała zyskuje swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne z powodu pominięcia procesu fermentacji. Dzięki temu w naparze znajdują się bardzo duże ilości polifenoli, które korzystnie wpływają na organizm. Picie tej odmiany herbaty działa pozytywnie na układ krwionośny – obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia nowotworów. Z badań wynika, że to ten gatunek ma największy potencjał w walce z rakiem. Ekstrakt z białej herbaty stymuluje układ odpornościowy i zabija drobnoustroje chorobotwórcze oraz ma właściwości przeciwzapalne.