Większość dzieci lubi słodycze. Wbrew rozsądnym zaleceniom rodziców, którzy starają się spożywanie ich przez pociechy ograniczyć i tak z iskierkami w oczach patrzą na lizaki i cukierki. I nie ma w tym nic bardzo złego, w końcu kto ma aż tak mało serca, żeby całkowicie zabronić dzieciakom zajadać się słodyczami. Jednak wraz z wiekiem świadomość oraz silna wola powinny rosnąć i dobrze by było, gdyby razem z nimi rosło ograniczanie cukrów wprowadzanych do organizmu. Cukier zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz zachorowania na raka! To wystarczające powody, żeby z obrzydzeniem patrzeć na cukierniczkę. Jednak zrezygnowanie z niej nie oznacza pozostawienia słodkiego smaku za sobą! Bo jest wiele zdrowszych zamienników, które go dostarczą i nie spustoszą naszego organizmu. Do takich należy uzyskiwany z drzewa brzozy ksylitol. Nie podnosi on poziomu glukozy we krwi tak bardzo jak cukier, co znaczy, że nie służy cukrzycy, ani nie uzależnia! Innym substytutem jest superzdrowy miód, poza swoim słodkim smakiem zawiera w sobie także mnóstwo wartościowych składników odżywczych.