Superfoods. Cóż znaczy to – dość często ostatnio używane – pojęcie? Jak sama już nazwa wskazuje, superfoods to rodzaj żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki – mikroelementy, makroelementy czy też witaminy. Są to często produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce lub nasiona, ale także pewne rodzaje mięsa. Należą do nich, między innymi tłuste ryby morskie: zawierają m. in kwasy tłuszczowe omega 3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, czy jagody goji, które zawierają nieporównywalnie dużą ilość antyoksydantów, potężną dawkę witaminy C, wspomagają odporność. Zielone warzywa są z kolei świetnym źródłem przeciwutleniaczy, enzymów, składników mineralnych i witamin, będąc zarazem powszechnie i łatwo dostępne – warto sięgać po nie codziennie! Nasiona dyni uchronią przed nowotworami i dostarczą dużych ilości cynku. Algi zaś (np. spirulina), zawierają łatwoprzyswajalne białko, potas, magnez, wpływają korzystnie na redukcję złego cholesterolu.