Na to w jakiej kondycji jest obecnie twój organizm, bezpośredni wpływ ma to co codziennie spożywasz. Nie chodzi tu jednak tylko i wyłącznie o rodzaj pokarmu. Istotne znaczenie ma również sposób w jaki przygotowujesz posiłki. W zależności od wybranego procesu obróbki termicznej pożywienia, twój organizm zmuszony jest włożyć mniej lub więcej energii w procesy trawienne. Najkorzystniejsze dla naszego układu trawiennego jest gotowanie na parze. Nie dość, że w produktach zostaje wówczas najwięcej składników odżywczych, to w dodatku posiłki takie są bardzo lekkie. Nie zaleca się natomiast długiego gotowania w wodzie na wolnym ogniu – większość witamin ulega wówczas wypłukaniu i rozpuszczeniu. Aby zanadto nie obciążać wątroby i żołądka należy unikać smażenia potraw na głębokim tłuszczu zwierzęcym. Jeżeli już musisz skorzystać z patelni, to do smażenia wybierz oliwę z oliwek lub nasz krajowy olej rzepakowy. Poleca się również grillowanie potraw oraz pieczenie ich w piekarniku, najlepiej w folii.