To nie jest tak, że ustali się sobie najlepszą codzienną dietę i można się jej cały czas trzymać. Zmienia się ją nieraz z uwagi na stan zdrowia. Jednym z takich czynników modyfikujących codzienne posiłki jest także pora roku. Kiedy nadchodzi jesień, dni stają się chłodniejsze, często jest mżysto i pochmurno, trzeba przejść na bardziej rozgrzewające odżywianie. Unikać zaś należy posiłków i napojów wychładzających. Dzięki rozgrzewającym właściwościom posiłków wzmacnia się organizm, a z kolei dzięki temu unika się przeziębień. Rano warto zjeść ciepłe śniadanie, a i później nie unikać ciepłych posiłków. Można zjeść posiłek z kaszą albo ugotować zupę. Zamiast chłodnych napojów warto pić ciepłe. Jedzenie rozgrzewające to nie tylko jednak podgrzane. Są produkty, które mają takie działanie. To czosnek, cebula, fasola, por, papryka. Warto też częściej dodawać do posiłków przyprawy, które mają takie właściwości. Takie działanie mają wanilia oraz cynamon. Także chili, ostra przyprawa, którą warto posypywać różne potrawy.