Każda osoba, która chce się odżywiać zdrowo powinna przede wszystkim zwrócić uwagę na to co każdego dnia ląduje na jej talerzu. Powinny być to głównie produkty świeże. Idealnie byłoby gdybyśmy znali również źródło ich pochodzenia i wiedzieli czy do ich produkcji nie zostały użyte żadne środki ochrony roślin, które mogą mieć negatywne skutki dla ludzkiego zdrowia. Ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają gotowanie na parze jako najbardziej optymalny sposób obróbki termicznej. Posiłki przygotowywane w ten sposób nie tracą cennym minerałów i wartości odżywczych jak na przykład podczas tradycyjnego gotowania. Różnego rodzaju mięsa warto przygotowywać na grillu lub piec w specjalnym rękawie. Dzięki temu znacznie można obniżyć ilość tłuszczu potrzebną do przyrządzenia smacznego i pożywnego obiadu. Smażenia na dużej ilości tłuszczu znajduje się bowiem na pierwszym miejscu ale wśród niezalecanych sposobów obróbki termicznej żywności, co najwyżej można smażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego.